Egészséges életmód egyszerűen

huginakcsinaltam

Hamis mézeskalács

2017. december 13. - huginakcsinaltam

Érdekes, hogy amikor gyerek voltam nem szerettem a mézeskalácsot, bezzeg most, amikor már "nem ehetem", odáig vagyok érte. Hát igen, a tiltott gyümölcs...:D Ebben az évben azonban már nem kell lemondanom róla, mivel van saját, diétába illő receptem. A családomon és a munkatársaimon már teszteltem, mindenki odáig van érte! :)

Mivel a mérlegem egy ideje csak unciában hajlandó mérni, és persze Ági kedvéért, ebben a mértékegységben is megadom a hozzávalókat. ;)

A gluténmentes verzió még tesztelésre vár, viszont a joghurt helyettesíthető olajjal vagy növényi joghurttal.

Hozzávalók:

 - 60 g (~2 oz) búzasikér

-  35 g (~1,25 oz) zabliszt

- 100-110 g (~3,2 oz) eritrit és 40 csepp Polisweet édesítő (vagy helyette az eritrit duplája)

- 2 ek zsírszegény kakaópor

- 60-70 g (2,3 oz) reszelt sárgarépa*

- 60 g (~2 oz) natúr joghurt

- 1 ek olaj

- őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg (ízlés szerint**)

- 1 csipet só

- 1 tojás

- fél kk sütőpor

- 1 ek méz (elhagyható)

 

Elkészítés:

A fenti hozzávalókat egy tálban alaposan keverd össze, majd a tésztát öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe/formába, és előmelegített sütőben süsd meg kb. 160 fokon. Amikor már elkezd az illata terjengeni a levegőben, végezz rajta tűpróbát. Az, hogy mennyi idő alatt sül át, attól függ, hogy mekkora és milyen tepsit/formát használsz, azaz, hogy mennyire vastag a tészta***. A búzasikérnek és a sütőpornak köszönhetően szépen meg fog emelkedni. 

Fontos, hogy miután kihűlt ne hagyd sokáig a szabad levegőn, mert hamar kiszárad. Mindig legyen letakarva vagy még jobb, ha inkább egy fedeles dobozban tárolod.

Jó étvágyat!

 img_20171026_113742_1.jpg

*Apró lyukú reszelőn kell lereszelni.

**Abszolút ízlés dolga, viszont óvatosan kell velük bánni, mert a fahéj nagy mennyiségben csíp, a szegfűszeg pedig nagyon domináns. Mindig csak egy kicsit tegyél a tésztához és kóstold meg. Én fahéjból kb. fél kiskanállal tettem bele, a szegfőszegből pedig csak egy nagyobb késhegynyit.

***Az enyém a tepsiben  nyersen ujjnyi vastagságú volt, közel a duplájára emelkedett, és kb. 15 perc alatt sült át.

A bejegyzés trackback címe:

https://huginakcsinaltam.blog.hu/api/trackback/id/tr1113467091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása