Egészséges életmód egyszerűen

huginakcsinaltam

Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó!

Újévi fogadalmak

2017. december 31. - huginakcsinaltam

A fogadalom szó jelentése ígéret. Ígéret arra, hogy valaki valamit valamikor meg fog/nem fog tenni. Empirikus tapasztalataim szerint azonban a szó igazi jelentése az, hogy az a bizonyos illető pont az ellenkezőjét fogja tenni, annak, amit megfogadott. Hogy miért?

Mert általában hirtelen felindulásból, elhatározás nélkül, akkor fogadkozunk, ha:

1. valamilyen nehézség előtt állunk: "Ígérem, hogy ha ezen a vizsgán átmegyek, a következőre tanulni fogok!" vagy

2. vélt vagy valós tragédia ér(t) minket: "Istenem, ha segítesz most nekem, ígérem, hogy én is segíteni fogok másoknak!" vagy

3. épp rosszul vagyunk: "Ha ezt túlélem, ígérem, hogy soha többé nem iszok (ennyit)!" vagy

4. elkezdődik valami új: "Fogadom, hogy a következő évben (többször) eljárok edzeni!"

Ismerős?

Az új év kezdetén sokan tesznek fogadalmat. A legtöbb ismerősöm évről évre, rendszerint az életmódjával, a testsúlyával, az edzettségi állapotával összefüggő ígéreteket tesz. Sajnos a lelkesedés legjobb esetben is csak január második hetéig szokott kitartani, aztán minden visszatér a régi, jól megszokott kerékvágásba. Arról már korábban írtam, hogy szerintem mi az a három dolog, ami a sikeres életmódváltáshoz szükséges. Ezeket továbbra is irányadónak és követendőnek tartom. Első lépésként mindenképpen az elhatározásnak kell megszületnie. Ha az megvan, akkor pedig azonnal bele kell vágni a megvalósításba. Nem tartom jónak, ha az ember egy jövőbeli időpontot tűz ki magának a változtatás elkezdéséhez, mert az mindig hétfő, vagy elseje, vagy az új év, de valahogy mindig a következő hétfő, a következő elseje, a következő év.

Tudom, hogy vannak olyanok, akiknek pszichésen erre szüksége van. Nekik azonban van egy jó (rossz) hírem: holnap nemcsak az új év és a hónap első napja, de hétfő is van! Úgyhogy, aki erre várt, annak itt a legmegfelelőbb időpont a változtatás elkezdéséhez! De senki ne jöjjön azzal, hogy még meg kell enni a tavalyi szendvicseket, meg a pogácsát, meg a sütit, meg ma még másnapos, már mindegy, majd holnap...

Ne halogassatok, hanem kezdjétek el!!!

Szerintem egyetlen dologtól, azaz jelen esetben egy új évszámtól, nem fog megváltozni semmi sem, főleg akkor nem, ha a korábbi rossz, részünket képező szokásainkat akarjuk levetkőzni. A változáshoz ugyanis IDŐRE van szükség, azonban ez az idő elkezdődhet akár most is. ;)

Ahhoz, hogy az újévi fogalmak teljesítése sikeres legyen az alábbiakat javaslom:

1. Csak olyat fogadj meg, ami fontos számodra!

2. Ne vállald túl magad! 

3. Kezd el MOST!!! 

4. Csak fokozatosan, azaz haladj lépésről, lépésre! 

5. Minden nap tegyél azért, hogy elérd a célodat!

6. Haladj a saját utadon, a saját tempódban és ne hasonlítsd magad másokhoz!

7. Ha akadályba ütközöl lépd át vagy kerüld meg!

8. Ne felejtsd el: az, hogy nem csinálod tökéletesen, még nem jelenti azt, hogy rossz úton jársz és abba kell hagyni!

9. Néha az egy lépés hátra, valójában egy lépés előre!

10. Adj magadnak IDŐT a változásra!

 

 +1 Csináljuk együtt!

Számomra az idei év legnagyobb felismerése az volt, hogy nagyon kevés idő jut magamra. Amióta ezt tudom  próbálom úgy alakítani a dolgaimat, hogy legyen elég #énidőm. Bár nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, de ha  így könnyebb Neked, akkor vállalom és fogadom, hogy - ahogyan eddig is - mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy több időt szánjak magamra! Erről folyamatosan beszámolok majd. :)

img_20171231_103511_1.jpg

NAGYON BOLDOG, EGÉSZSÉGBEN ÉS EREDMÉNYEKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://huginakcsinaltam.blog.hu/api/trackback/id/tr913534229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása