Érdekes, hogy amikor gyerek voltam nem szerettem a mézeskalácsot, bezzeg most, amikor már "nem ehetem", odáig vagyok érte. Hát igen, a tiltott gyümölcs...:D Ebben az évben azonban már nem kell lemondanom róla, mivel van saját, diétába illő receptem. A családomon és a munkatársaimon már teszteltem, mindenki odáig van érte! :)
Mivel a mérlegem egy ideje csak unciában hajlandó mérni, és persze Ági kedvéért, ebben a mértékegységben is megadom a hozzávalókat. ;)
A gluténmentes verzió még tesztelésre vár, viszont a joghurt helyettesíthető olajjal vagy növényi joghurttal.
Hozzávalók:
- 60 g (~2 oz) búzasikér
- 35 g (~1,25 oz) zabliszt
- 100-110 g (~3,2 oz) eritrit és 40 csepp Polisweet édesítő (vagy helyette az eritrit duplája)
- 2 ek zsírszegény kakaópor
- 60-70 g (2,3 oz) reszelt sárgarépa*
- 60 g (~2 oz) natúr joghurt
- 1 ek olaj
- őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg (ízlés szerint**)
- 1 csipet só
- 1 tojás
- fél kk sütőpor
- 1 ek méz (elhagyható)
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat egy tálban alaposan keverd össze, majd a tésztát öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe/formába, és előmelegített sütőben süsd meg kb. 160 fokon. Amikor már elkezd az illata terjengeni a levegőben, végezz rajta tűpróbát. Az, hogy mennyi idő alatt sül át, attól függ, hogy mekkora és milyen tepsit/formát használsz, azaz, hogy mennyire vastag a tészta***. A búzasikérnek és a sütőpornak köszönhetően szépen meg fog emelkedni.
Fontos, hogy miután kihűlt ne hagyd sokáig a szabad levegőn, mert hamar kiszárad. Mindig legyen letakarva vagy még jobb, ha inkább egy fedeles dobozban tárolod.
Jó étvágyat!
*Apró lyukú reszelőn kell lereszelni.
**Abszolút ízlés dolga, viszont óvatosan kell velük bánni, mert a fahéj nagy mennyiségben csíp, a szegfűszeg pedig nagyon domináns. Mindig csak egy kicsit tegyél a tésztához és kóstold meg. Én fahéjból kb. fél kiskanállal tettem bele, a szegfőszegből pedig csak egy nagyobb késhegynyit.
***Az enyém a tepsiben nyersen ujjnyi vastagságú volt, közel a duplájára emelkedett, és kb. 15 perc alatt sült át.