Vannak dolgok, amelyeket képtelen vagyok megunni. Ezek közé tartozik a bolognai is. Mutatom, hogy én hogyan szoktam (egyszerűen és zsírmentesen) csinálni.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 250 g darált pulykamell
- 3 nagyobb, kockára vágott paradicsom
- 1 közepes fej, kockára vágott hagyma
- 2 teáskanál szárított (morzsolt) oregánó
- 1 evőkanál szárított (morzsolt) bazsalikom
- só és bors ízlés szerint
- víz
Elkészítés:
A hagymát tedd egy lábosba, sózd meg (én 2 nagy csipetet szoktam rátenni), majd adj hozzá kb. 3-4 evőkanál vízet és fedő alatt alacsony lángon/hőfokon/fokozaton párold üvegesre. Ha kész, akkor add hozzá a pulykamellet, és párold (ugyanezen a hőfokon) addig, amíg szépen ki nem fehéredik a hús (a fedő nem kell ilyenkor rá). Érdemes folyamatosan kavargatni, hogy ne legyenek benne nagy húsgombócok. Miután kifehéredett a hús add hozzá a paradicsomot, kb. 1 dl vizet, ízlés szerint sót, borsot (lehetőség szerint legyen frissen őrült) és az oregánót. Ezután tedd a lábosra a fedőt és főzd addig, amíg a paradicsom szépen szét nem fő, illetve kellő sűrűségű nem lesz a szósz. Én kb. 20 percig szoktam főzni közepes lángon/hőmérsékleten/fokozaton. Ha kész, add hozzá a bazsalikomot és már öntheted is a kifőzött tésztára. A tetejére tálalás előtt tehetsz még egy kis sajtot (én laktózmentes mozzarellát szoktam mostanában).
Jó étvágyat!
Tippek:
Még finomabb, ha friss fűszereket használsz, illetve adhatsz még hozzá 2-3 kisebb gerezd fokhagymát is (zúzva vagy kis szeletekre vágva).
Ha akad a hűtőben, akkor karikára vágott fekete olajbogyót is szoktam beletenni (ezt csak a végén, amikor már csak kb. 5 percig kell főzni).
Akkor igazán finom, ha illatos, azaz érett (természetesen nem túlérett) paradicsomot tudsz használni hozzá. Télen sűrített paradicsommal helyettesítheted a friss paradicsomot.
Ha esetleg kicsit elsóztad egy kevés édesítővel tudod ellensúlyozni a sós ízt (persze van az mértékű elsózás, amin már ez sem segít... sajnos tapasztalat :D)