A keresztfiamnak van egy kedvenc sütije, amit édesanyám szokott neki készíteni. Ő csak "zöld kalácsnak"-nak hívja. Íme a gluténmentes, zsírszegény és cukormentes verziója, ami nagy sikert aratott.
Hozzávalók a kakaós alaphoz:
- 100 g (gluténmentes) zabpehelyliszt (az is jó, ha a zabhelyet ledarálod)
- 40 g kókuszreszelék
- 40 g (holland) kakaópor
- 1 kis csipet só
- 80 g por eritrit (vagy ízlés szerint bármilyen más édesítőszer)
- 1 evőkanál olaj (a sima napraforgó olaj is jó)
- víz (kb. 100-150 ml)
Hozzávalók a mandulás alaphoz:
- 100 g (gluténmentes) zabpehelyliszt (az is jó, ha a zabhelyet ledarálod)
- 60 g kókuszreszelék
- 1 kis csipet só
- 60-70 g por eritrit (vagy ízlés szerint bármilyen más édesítőszer)
- 1 evőkanál olaj (a sima napraforgó olaj is jó)
- víz (kb.: 100-150 ml)
- mandulaaroma ízlés szerint (kb. 1 tk)
Hozzávalók a tetejéhez:
- 40-50 g hozzáadott cukrot nem tartalmazó gluténmentes étcsoki
Az alapok elkészítése:
A kakaós és a mandulás alapot külön-külön kell lekészíteni, de annak módja azonos.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze egy tálban egy kanál segítségével (vagy akár kézzel). Ezután add hozzá az olajat illetve apránként a vizet (a mandulásnál a mandulaaromát is), és jó alaposan gyúrd össze. A tészta állagán érezni fogod, hogy pontosan mennyi víz kell bele, kókuszgolyó állagúnak kell lennie.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tálba előbb a kakaós alapot nyomkodd bele, majd annak a tetején egyenletesen oszlasd el a mandulás alapot. Ennek a tetejére kend rá, a forró víz felett felolvasztott csokit. Ezután már csak hagyni kell, hogy megdermedjen rajta a csoki, de akár azonnal is fogyasztható! ;)
Jó étvágyat!