Egészséges életmód egyszerűen

huginakcsinaltam

Raffaello ízű süti zabkásából

2017. július 24. - huginakcsinaltam

Annak ellenére, hogy már nagyon sok éve sütők-főzök, a mai napig előfordul, hogy elrontok valamit, olyat is, amit állítólag nem lehet és/vagy már rutinszerűen megy. Azonban néha a rosszul sikerült dolgokból lesznek a legjobbak. Egy elrontott zabkásának köszönhetem az (alábbi) új kedvenc sütinket.

Hozzávalók az alaphoz:

- 100 g zabpehely

- 200 ml víz

- 4 evőkanál eritrit (vagy helyette 2 evőkanál eritrit és 20 csepp Polisweet édesítő)

Hozzávalók a krémhez:

- 125 g laktózmentes túró*

- 1 evőkanál laktózmentes (natúr) joghurt

- 2 evőkanál por eritrit (vagy helyette 1 evőkanál por eritrit és 10 csepp Polisweet édesítő)

+ 3-4 evőkanál kókuszreszelék a tetejére

Elkészítés:

A süti alapja egy nagyon sűrűre főzött, majd megsütött zabkása. Ennek megfelelően először az alap hozzávalóit egy lábosban keverd össze, majd közepes hőfokon/fokozaton folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre. Akkor jó, ha még folyik, de az állaga már inkább hasonlít főzött pudingra**, mint egy zabkására.

Ha kész van, akkor öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába (én 28 cm átmérőjű kerek tortaformába szoktam) és előmelegített sütőben, alacsony hőfokon/fokozaton süsd kb. 20 percig. Közben féltávnál érdemes "tűpróbát" végezni (azaz egy fogpiszkálót beleszúrni a közepébe, annak ellenőrzésére, hogy teljesen megsült-e már). Akkor lesz kész, ha a fogpiszkálóra már nem ragad rá a zabkása (az nem baj, ha nem látod teljesen szilárdnak, a lényeg, hogy ne ragadjon rá). Ha kész, akkor vedd ki a sütőből és hagyd a tepsiben/formában amíg teljesen kihűl, mert csak akkor fog teljesen megszilárdulni az alap (ha kihűlt akkor rugalmas állagúnak kell lennie). Ha kihűlt, akkor vedd ki a formából és tedd egy tányérra. Attól ne ijedj meg, ha kicsit beleragad a "tészta" a sütőpapírba, vágd körbe, majd a sütőpapírral együtt emeld ki a tepsiből/formából, ezután "fejjel lefelé" tedd egy tányérra, így az aljáról is szépen le tudod majd venni a sütőpapírt.

Ezután a krém hozzávalóit alaposan keverd össze és egyenletesen kend a kihűlt alapra, a tetejét pedig szórd meg a kókuszreszelékkel. Néhány órára (de legalább egyre) még tedd vissza a hűtőbe, hogy össze tudjanak érni az ízek és kellő mértékben meg tudjon dermedni a süti.

Jó étvágyat!

 6tag-3970750180-1566146207344782147_3970750180_1.jpg

 

 *Én ehhez is az Aldiban kapható laktózmentes Milfina krém-tehéntúrót és joghurtot használom, a 250 g-os kiszerelésű túrónak kb. a felére van szükség a krémhez, a joghurtból pedig annyi kell, hogy kenhető legyen a krém.

**Ha még nem főztél pudingot és nem tudod, hogy pontosan mire gondolok, nem baj. Ugyanis szerintem látni és érezni fogod, amikor már eléggé besűrűsödött. Ha főzés után nem elég sűrű, az sem baj, akkor kicsit tovább kell majd sütni, ha pedig túl sűrű lett, majd kevesebb ideig sütöd. Igazából nem lehet elrontani. Csak az a lényeg, hogy folyamatosan keverd, mert nagyon könnyen leég.

A bejegyzés trackback címe:

https://huginakcsinaltam.blog.hu/api/trackback/id/tr9212685385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása