Egészséges életmód egyszerűen

huginakcsinaltam

Karácsonyi tízparancsolat

Avagy mit ne mondjunk egy diétázónak az ünnepek alatt

2017. december 23. - huginakcsinaltam

Az életmódváltás a szürke hétköznapokban is számtalan kihívást tartogat, hát még az ünnepek alatt. Több, mint négy évnyi diétázással a hátam mögött, jelenleg is nehezemre esik nemet mondani, ha kínálnak. Ez egyrészről annak köszönhető, hogy a szüleim illedelmességre neveltek, másrészről annak, hogy középső gyerek vagyok, így örökös kényszert érzek arra, hogy mások kedvére tegyek, harmadszor pedig annak, hogy imádok jókat enni. ;)

Mivel nagyon kellemetlen következményei vannak, vagy legalábbis lehetnek, annak, ha többet és/vagy olyat eszek, amit nem lenne szabad, már tudok nemet mondani, de most is keserű ízt hagy a számban. Tudom, hogy sokan vannak, akik nem akarnak nemet mondani egyetlen ínycsiklandozó karácsonyi falatra sem*, de olyanok is, akik szeretnének, csak nem tudnak.

Az ünnep nekem is szent és sérthetetlen. Ilyenkor én is kicsit lazább vagyok magammal, néhány napig mellőzőm az edzést, a diétámat viszont rendületlenül tartom. Számomra a karácsony a családról, a velük töltött időről, és nem arról szól, hogy degeszre zabálom magamat. Amikor arra gondolok, hogy mi hiányzik a gyerekkorom karácsonyaiból, soha nem az jut eszembe, hogy már nem tömhetem magam tele. Az illatok hiányoznak, a zsörtölődés, hogy már megint nagyon vastag a fa törzse, a testvéreimmel való "veszekedések", hogy ki teszi fel az első és az utolsó díszt a fára, és a nagyapám.

Töltsük szeretetben és békében a karácsonyt, figyeljünk egymásra, illetve arra, ami a szeretteinknek fontos, még akkor is, ha azt nem értjük. Szeressük és tiszteljük a másikat annyira, hogy hagyjuk neki eldönteni, hogy meg kívánja-e szegni a diétáját, és ha igen, akkor mikor, milyen és mennyi étellel. Legyen annyira fontos a családtagunk, barátunk, hogy nem hozzuk kellemetlen helyzetbe, nem teszünk fel provokatív kérdéseket, nem húzgáljuk a szánkat, ha nem kér még egy szelet süteményt, és nem zsaroljuk érzelmileg.

A fentiekre tekintettel - minden betegség okán vagy saját elhatározásból diétázó nevében - szeretném kérni a  családtagokat, hozzátartozókat és barátokat, hogy az alábbi, illetve a hozzájuk hasonló megjegyzéseket, kérdéseket inkább mellőzzék:

"Egyél (még), ...

1. ... mégiscsak karácsony van.

2. ... majd az ünnepek után folytatod.

3. ... különben megsértődök.

4. ... ebben alig van cukor.

5. ... egytől nem lesz bajod.

6. ... nemsokára úgyis újév.

7. ... csak a kedvemért.

8. ... ennyi biztos belefér.

9. ... ne légy olyan szigorú magaddal.

10. ... különben itt marad rajtam.

+1 Mi történik, ha rendesen eszel?"

A szeretetnek nem az fokmérője, hogy mennyi töltött káposztát, mézeskalácsot, beiglit stb. eszünk meg.


img_20171216_132347_1.jpg

 Nagyon kellemes és boldog ünnepeket kívánok! :) 

 

 

 Nincs ezzel semmi gond, csak saját döntés és ne külső kényszer legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://huginakcsinaltam.blog.hu/api/trackback/id/tr4913512143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.12.24. 01:24:59

Degeszre enni magad valóban nem fontos része a karácsonynak. Az, hogy aki sokat dolgozott, hogy mindenki jól érezhesse magát azt is szereted, megbecsülöd a munkáját, és nem látványos szenvedés közben elutasítod (és talán kicsit őt magát is) már lehet az.

Hogy inkább ebben enged az ember, és lemozogja, akár másnak segítve, örömet szerezve, és nem a lustaságnak, mert a közös öröm, közös élmény is számít... Hogy ez akár a tökéletességre törekvésnél, egónál, narcisztikus gondolatoknál, értékeknél is fontosabb... Újabb két opcionális gondolat.

Zsuzsi25 2017.12.24. 06:44:41

@Válasszunk: Nem tudom, hogy férfi vagy e, avagy nö, de rengeteg nötársam küzd azzal a problémával, hogy gyakorlatilag semmit sem ehet, különben két-három heti munkája kárba megy. Sok nö MUSZÁJ-bol éhezik, mert a társadalom ezt várja el. Nem, nem az éhezést, hanem a karcsuságot. Márpedig számtalan nö csak ezzel érheti el.....mert egyszerüen "nem olyan alkat", nem ugy müködik.

Nekem van egy trükköm egyébként, amit javaslok mindebkinek (nekem eddig bejött) :)))
Egyfelöl, a család minden tudja tudja, hogy kökemény csatát vivok a tulysuly ellen, mert nem akarom, hogy visszajöjjön, másfelöl, ha kinálnak, (az uram akármit megehet, semmilyen következménye nincs), akkor azt mondom, eszem egy falatot az övéböl :D és ennyi. Kecske is káposzta is. :)

Venesz 2017.12.24. 07:54:02

@Zsuzsi25: "Sok nö MUSZÁJ-bol éhezik, mert a társadalom ezt várja el."

Ez nem igaz. A társadalom nem várja el. Egyes nők úgy érzik, hogy fogyózniuk kell, egyes férfiaknak (mintegy 20 %-ban) csak a sovány nők tetszenek. De azért nem kéne az állandó koplalást általános társadalmi elvárással indokolni.

Amúgy vannak olyan emberek, akik valamilyen betegség miatt nem ehetnek akármit, akármennyit és akármikor. Na őket nem szabad biztatni azzal, hogy csak az én kedvemért.

Zsuzsi25 2017.12.24. 08:03:30

@Venesz: Birom, mikor valaki kiragad egy mondatot a szövegkörnyezetböl, éshogy igy egészen más mondanivaloja lesz a dolognak.
Irtam tovább, hogy nem a koplalást várják el, hanem a karcsuságot. Mert ha 60 kg felett vagy, mangalica, sertés, dagadék, igénytelen, akaratgyenge, és hasonlo jelzöket aggatnák rád. Elöbbieket gyerek korban, utobbiakat felnött korban.

Nephin 2017.12.24. 08:04:36

@Venesz: 20%??? Van az bőven 80-90 is... Kövér nőként nem sok jó ér a társadalom szempontjából, kérdezz meg néhány érintettet, vagy nyisd ki a szemed. :)

Venesz 2017.12.24. 08:41:59

@Zsuzsi25: Miért is lett más a mondanivaló? Szerinted társadalmi elvárás, hogy koplaljál a karcsúságért, szerintem meg ez nem igaz. Az én feleségem sem olyan karcsú már, mint 30 évvel ezelőtt, de én őt szeretem, és tőlem biztos nem fog koplalásra utaló mondatot, célzást hallani. Te meg lehet, hogy sűrűn hallasz ilyet a férjedtől. Istenem, hát nem szeret, van ilyen. De hogy jön ide a társadalmi elvárás?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.12.24. 08:46:45

@Zsuzsi25: Az egy falat a másikéból működik. Ha az ember keveset akar változtatni a helyzetén, akkor főleg.

A gond csak az, hogy a legtöbb diéta, stb. mögött divat van, és nem mondjuk a biológia megértése. A szervezetet viszonylag egyszerű evolúciós folyamatok is szabályozzák.

A diéta, az étel megvonása azt üzeni a szervezetnek, hogy "ha lehet tartalékolj", mert éhínség várható". A nincsből is építs zsírréteget. Mert a túlélés, az önfenntartás, a fajfenntartás ezt követeli meg. Ha az alkat eleve hajlamosabbá tesz a tartalékolásra, akkor ezt az üzenetet közvetíteni számára döntő.

A "bőség van, de nem jó tartalékolni, mert szaladni kellhet, jöhet a ragadozó nem jó a téged lelassító tartalék, egy más üzenet, még egy amúgy tartalékoló típusú szervezetnek is.

De van egy másik szempont is: A placebo, a nocebo egyaránt erős jelenség. Az alapokat is nélkülöző mítoszokat is valamennyire működővé teszi. Mind az egészséges életmód, mind az egészségtelennek kikiáltott dolgok kapcsán. De akkor is, ha valamiről azt hiszi az ember hízlal vagy fogyaszt. Vagy amikor az alkatodtól vársz valamit.

Azt gondolom tudod, hogy a legtöbb veszélyes méreg természetes (gömbhal mérge, clostridium botulinum mérge), a feldolgozási folyamatok pl. a kórokozók elpusztítását, stb is szolgálják. Ilyen a főzés, de a főzés, a pácolás, stb. is "tiszta kémia". Mégis a természetest tartják sokan egészségesebbnek. Pedig sokszor, objektív szempontok alapján, nagyon nem lenne az. Mert a biogazdaságban az emberre veszélyes kórokozók elleni védekezés sok részlete is kiesik.

Mi a titok? A legerősebb félelem az ismeretlentől való félelem, mert bármivel ki tudod tölteni. Az üzleti titkokkal körülvett feldolgozott élelmiszer kapcsán az egyre fejlettebb feldolgozási folyamatokat egyre nehezebb szakirányú felsőfokú végzettség nélkül érteni. Innen egy erős félelem az ismeretlentől + nocebo => Kész a baj.

És ahogy egyre többet tudunk a világról, egyre jobban látjuk az ismereteink korlátait, hogy keveset tudunk sok minden hosszútávú hatásáról. Ha egy összetevőt nagy mennyiségben alapanyagként viszel be, könnyen lehet, hogy szereted. Ha kis mennyiségben, E számot kap, akkor már jöhet a félelem miatti rossz hatása is.

Ha ez a jelenség súlyos betegséghez is vezet, akkor vajon hova vezet, ha szentül meg vagy győződve róla, hogy 1 falat és elhízol? Oda, hogy a szervezet a más miatt fontos tápanyagot is el fogja vonni a helyéről, hogy felszedd azt a pár kilót amire gondoltál.

De a fordítottja is működik: Kerékpározol, "érzed, hogy fáradsz, hogy elégeted a zsírt", hiszel benne, és jobban fogsz fogyni, mint racionálisan várható lenne. Mert a szervezet "akkor is el tud égetni sokmindent, ha éppen nem mozogsz", fűteni és hűteni is jobban fog.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.12.24. 09:18:15

@Venesz: Az emberi elme és egyéniség önvédelméhez tartozik, hogyha valami rossz történik, akkor sokan előszőr bűnbakot keresnek, X a hibás. Ha viszont nem működik az X a hibás, mert felismerik, hogy mégis csak az a gond, hogy ők nem szimpatikusak, nem elég vonzóak, stb. valakinek, akkor jön a második réteg önvédelem.

Nem azért nem tetszik X már úgy a férjének, mert elmarta sok játszmázással, mert folyamatos a verbális agresszió. Hanem mert nem elég nagy a melle, van rajta +2 kiló, és van nála fiatalabb is.

Csakhogy abban a körben ahol ez elkezdett kialakulni, az egyik barátnő a másik felé elmondja ugyanezt. A "kivel beszélsz, kit mutat a Facebook" kialakít egy buborékot, a közösségbe odamenő üzenetek egy a hasonló hatásokat erősítő visszhangkamrát, és kialakul egy olyan elvárás, amit ő is társadalmi elvárásként érez, amit eként alkalmaz.

És mivel ezt igazságtalannak is tartja, már helyreállt a rend, van sérelem, van bűnbak. Így születnek azok az előítéletek amik mentén emberek a saját családjukat, szeretteiket, barátaikat is képesek elárulni valamely izmus mögé beállva, és emberi jogokról lemondva.

Az a szép benne, hogy ugye a vitaindító kommentemben a másik ember tiszteletére, az általa befektetett munka tiszteletére mutattam rá. Ezt állítottam szembe azzal, hogy a "mozgásról lemond" sok ember. És jeleztem, hogy az ilyen elutasítás a másiknak rosszul esik, hogy ezek után tüskék maradnak a kapcsolatban. Ha a tüskék rombolják az érintett társadalmi életét...

... de azok a barátnők megmaradnak, akik mindent ilyet a túlsúlyra fognak, akkor a túlsúly elleni küzdelemre hivatkozva megteremtett tüskék eredményeiért is a túlsúly létét, és a társadalmi elvárásokat is lehet felelőssé tenni. Ami mégtöbb küzdelemhez, még több megbántott emberhez, még több feszültséghez vezet.

De a dolognak van egy másik ága is: Amikor nem bízik magában a vélt próbálma miatt, akkor könnyű a párjában sem bízni. Tudod hányan kezdik ezért tesztelni a partnerüket? Ezek a játszmák is agresszió részei, ártanak a partnerüknek. Ezért mi lesz a hibás? Mi lesz a hibás, ha a másik visszaszól?

A túlsúly, az irreális elvárás a női testtel szemben, és az így megteremtett, de minden másra fogott "struktúrális férfierőszak". A megromló helyzet miatt a másik fél is keresi azt, hogy lehet másra mutatni.

Igen érdekes, hogy ez hova vezet.

Zsuzsi25 2017.12.25. 07:54:04

@Venesz: Elöször is a férjem nagyon szeretett és szeret 130 kilosan is. Söt 151 kg.san is. Ez volt a max, és azt is imádta. Én magamat viszont nem! És nel azért mert neü éreztem jol magam a börömben. Az akkori munkahelyemen folyamatosan megjegyzéseket kaptam, piszkáltak. Felnött emberek. (Multi, vezetö pozi)
Azért kivéncsi lennék mit szolnál, ha mondjuk 150 kg.ra hizna...

@Válasszunk: Ez erösen 22-es csapdája ám!
Ha nem tartom az életmodot, akkor "evolucios okok miatt" raktároz a szervezetem, ha megeszem a normál 2000 cal.t akkor 8 honap alatt 130 150 kg a vége.......
Itt légy okos!

@Nephin: Nekem szerencsém van. Most is teltebb vagyok az átlagnál, de nem 130 kg.
Kell az L/XL. Éppenhogy! Engem rengeteg negativ elöitélet ért föleg munkahelyen. Családtol soha. A családom tisztel, és szeret annyora, hogy támogat, és nem sértödik meg, ha nem kérek...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.12.26. 20:20:21

@Zsuzsi25: A felhasznált kalóriák kapcsán is lehet ám kontrol. De az extrém hízásnak lehet hormonális oka, lehet pajzsmirigyprobléma, stb.

Az általam jelzett probléma viszont ott kezdődik, hogy a mozgásból enged, a diétából nem. Olyan ember, aki kemény fizikai munkát végez ritkán diétázik, mert viszonylag sok energiát éget el, sokat is kell bevinni, stb.

Ő a mozgást hagyja el. És a másikat potenciálisan megbántja.
Képzeld el azt, hogy 300 kalóriával többet vinne be, vagy akár 500-zzal, de mivel több ideje van, 900-zal több kalóriát égetne el mozgással...

Vagy "csak a szokott kalóriát viszem be, de 300-zal kevesebbet égetek el mozgással" alapon inkább kitol magával.

Melyik a jobb testsúly szempontjából?
süti beállítások módosítása