A múltkori túró alapú fánknak van ám sós változata is, ami nálunk nagy kedvenc. Fogyasszátok egészséggel! ;)
Hozzávalók:
- 250 g krém állagú túró
- 1 egész (közepes méretű) tojás
- 45 g zabliszt
- 75 g búzasikér
- egy nagy csipet só
- kb. 1/3 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
- 100 g reszelt sajt (nekem trappista)
+ egy felvert tojás (a pogik tetejének megkenéséhez, de ez akár el is hagyható)
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit alaposan összekeverem, majd hozzáadom/hozzákeverem a túrót és a tojást. Ezt követően lisztezett felületen jól nyújtható tésztát gyúrok, kb. 0,5-1 cm vastagságúra nyújtom, majd (egy feles pohár segítségével) kiszaggatom. A nyújtás közben is meghintem (mindkét oldalát) egy kis liszttel, és a szaggatásnál a poharat minden darabnál belemártottam a lisztbe/sikérbe, hogy ne ragadjon.
A pogikat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejüket megkenem a felvert tojással, majd megszóróm sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
Nekem sajnos nem süt teljesen egyenletesen a sütőm, a bal felső sarokban mindig kicsit hamarabb elkészülnek, így amikor ott már szépnek látom, megfordítom, 180 fokra leveszem a hőmérsékletet (onnan már alig 5 perc kellett ahhoz, hogy elkészüljön) és készre sütöm.
Jó étvágyat!