Nekem fánk, másnak talán nem annyira, de mindenesetre nagyon finom! ;) Eredetileg szerettem volna megtölteni zab alapú csokis pudinggal, de túl hígra sikerült, így mártogatós lett belőle :D A gluténmentes változat még tesztelés alatt van. ;)
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g krém állagú túró
- 1 egész (közepes méretű) tojás
- 45 g zabliszt
- 75 g búzasikér
- 10 ek eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- kb. 1/3 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
Hozzávalók a mártogatóshoz:
- 50 g zabliszt
- 150 g víz
- 5 ek eritrit vagy ízlés szerint más édesítő
- 2 ek holland kakaópor
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit alaposan összekeverem, majd hozzáadom/hozzákeverem a túrót és a tojást. Ezt követően lisztezett felületen jól nyújtható tésztát gyúrok, kb. 0,5-1 cm vastagságúra nyújtom, majd (egy feles pohár segítségével) kiszaggatom. A nyújtás közben is meghintem (mindkét oldalát) egy kis liszttel, és a szaggatásnál a poharat minden darabnál belemártottam a lisztbe/sikérbe, hogy ne ragadjon.
A kis fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Nekem sajnos nem süt teljesen egyenletesen a sütőm, a bal felső sarokban mindig kicsit hamarabb elkészülnek, így amikor ott már szépnek látom, megfordítom, 180 fokra leveszem a hőmérsékletet (onnan már alig 5 perc kellett ahhoz, hogy elkészüljön) és készre sütöm.
A csokiszósz hozzávalóit egy lábosban alaposan összekeverem, majd alacsony hőfokon (többször megkeverve) tetszőleges sűrűségűre főzöm.
Jó étvágyat!