Az utóbbi egy évben a túró fontos részévé vált az étrendemnek, mivel sok sós és édes ételnek is remek alapanyaga. Most megmutatom a kedvenc túrós zabkásám receptjét.
- 200 g (gluténmentes) zabpehely
- 400 ml víz
- 13 evőkanál eritrit (vagy 6 evőkanál eritrit és 45 csepp Polisweet édesítő)
- 250 g (laktózmentes) túró*
+ ízesítés: kókuszreszelék vagy 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A hozzávalókat egy lábosban keverd össze és alacsony lángon/hőfokon/fokozaton melegítsd addig, amíg számodra ideális állagúra nem sűrűsödik, közben többször keverd meg**. Én addig szoktam melegíteni, amíg "folyékony" puding szerű lesz az állaga. Mindenképpen várd meg, amíg kihűl, aztán tedd be a hűtőbe, és lehetőség szerint egy éjszakát hagyd állni a hűtőben (szerintem csak hidegen igazán finom).
Ha kókuszosat csinálsz azt jobb, ha csak közvetlenül a fogyasztás előtt teszed bele.
Jó étvágyat!
*Én az Aldiban kapható laktózmentes Milfina krém-tehéntúrót szoktam használni.
**Fontos, hogy a zab hő hatására kezdi kiengedni magából azt az anyagot, amitől felveszi a kása állagot. Nem kell felforralni (ha egyet bugyog akkor mindenképpen vedd le a tűzről, mert biztos, hogy elkészült). Nekem hagyományos gáztűzhelyem van, és a legalacsonyabb lángon szoktam készíteni.