Nagyon szeretem az olasz konyha ízvilágát, így nagyon sokszor készítek ilyen ihletésű ételeket. Íme az egyik! :)
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 1 közepes méretű padlizsán
- 100 g sűrített paradicsom*
- 1 gerezd (zúzott) fokhagyma
- 1 nagy csipet só
- 1 nagy csipet bors
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál majoránna
- 100 g laktózmentes mozzarella**
- néhány szem fekete/zöld olívabogyó (elhagyható)
Elkészítés:
A padlizsánt mosd meg, majd vágd le a két végét. A megmosott és nemkívánatos elemektől megszabadított padlizsánt szeleteld fel hosszában kb. fél centi vastagságúra és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe (mindegy, hogy milyen távolságra vannak egymástól a szeletek).
A sűrített paradicsomot a fűszerekkel alaposan keverd össze, majd kend rá a padlizsánszeletekre. Ezután tedd a szeletek tetejére a karirkára vágott olívabogyókat és aztán mozzarellát is.
Előmelegített sütőben alacsony hőfokon/fokozaton (kb. 170 fokon) süsd addig, amíg a sajt szép aranybarnára nem sül a tetején. Ha kész, akkor már tálalhatod is.
Jó étvágyat!
Tippek:
Még finomabb, ha nem sűrített paradicsomot használsz, hanem a friss paradicsomot Te magad pürésíted, azaz leturmixolod vagy lereszeled, de akár apró kockákra vágva is a padlizsán tetejére teheted. Én néha egy evőkanál cukormentes ketchupot is hozzá szoktam keverni a szószhoz, biztos, ami biztos alapon.
Mielőtt a szószt rákened a padlizsánra, kóstold meg, hogy ízlik-e.
Ha esetleg sózás közben megszalad a kezed (velem már megesett néhányszor), akkor paradicsom vagy ketchup vagy egy kis édesítőszer hozzáadásával tudod ellensúlyozni a sós ízt.
Ha nincs fokhagymazúzód, akkor sajtreszelőn is lereszelheted a fokhagymát.
* Lehet kicsit több, vagy kicsit kevesebb is, nincs kőbe vésve.
**Én Szarvasi (laktózmentes) mozzarellát szoktam használni, azt amelyik már előre fel van szeletelve.