Egészséges életmód egyszerűen

Rakott brokkoli

2018. január 19. - huginakcsinaltam

Mindig nagyon szerettem a rakott karfiolt és idővel a brokkoli is nagy kedvencem lett. Mivel nagyon gyors és egyszerű a recept, így előszeretettel készítem akkor, amikor nincs időm vagy kedvem a sütés-főzéshez.

Hozzávalók  (1 adaghoz):

- 200 g darált pulyka/zsírszegény sertés

- 1 kisebb fej vöröshagyma

- 1 ek olaj

- 50 g köles*

 - 250 g natúr joghurt vagy tejföl

- 1 közepes méretű brokkoli**

- 100 g (light) sajt*** 

- só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymát kockázd fel, majd egy serpenyőben vagy egy lábosban az olajon párold üvegesre. Ezután add hozzá a darált húst, sózd és borsozd meg ízlés szerint (én kb. 1 kis csipet frissen őrölt borsot és 2 nagy csipet sót használok), majd süsd a húst fehéredésig (közben érdemes kavargatni, hogy ne legyenek nagy gombócok benne, illetve, hogy mindenhol rendesen átsüljön).

Én nem szoktam hozzá folyadékot adni, a serpenyőben  szépen átpuhul így is, de ha nagyon száraznak érzed, akkor adhatsz hozzá egy kevés (0,5-1 dl) vizet. 

Közben 2,5-szeres mennyiségű enyhén sós vízben főzd meg a kölest (úgy mint a rizst). Egy másik lábosban pedig a brokkolit félig főzd vagy  párold meg.

Ha mindennel kész vagy, akkor a húst keverd össze a kölessel, majd öntsd egy tűzálló tálba vagy tepsibe (én nem szoktam alá olajat önteni, nekem eddig még soha nem ragadt le). A húsos kölesre tedd rá a brokkolit, erre öntsd rá a joghurtot vagy a tejfölt, a tetejére pedig mehet a reszelt vagy szeletelt sajt. Előmelegített sütőben süsd (kb. 170 fokon) addig, amíg a sajt szép aranybarna lesz. 

Jó étvágyat!

brokkoli.jpg

 

*Köles helyett használhatsz mást is. Készítettem már hajdinával, bulgurral és rizzsel is. Mindegyik jó választás! ;)

**Ugyanezt a receptet elkészítheted más zöldséggel is, pl.: karfiollal, sárgarépával, kelbimbóval, de akár babbal is.

***Általában trapista sajttal vagy mozzarellával szoktam készíteni, de szerintem füstölt sajttal is érdemes kipróbálni.

Sokszor ütközik az ember akadályba, ezekkel bizony meg kell küzdeni, át kell lépni, ugrani, vagy ha másként nem megy, akkor meg kell kerülni

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

Te te vagy, én meg én, ő pedig ő! Hasonlóak vagyunk, de nem egyformák! Mások az életkörülményeink, a nehézségeink, a prioritásaink, a szokásaink, a szükségleteink stb. Ezért soha ne hasonlítsd magad másokhoz! Pl. sokaknak a rost az új szupersztár, és szinte mindenhez adnak még egy kanál útifű maghéjat stb. Az én szervezetem azonban nem tud mit kezdeni a sok rosttal, iszonyatosan begörcsölök, majd a szervezetem a lehető legrövidebb úton kilöki magából. Zavarhatna, hogy nem eszek annyi rostot, mint mások, de az a fontos, hogy nekem mi a jó!☝

26295995_467090770351945_7807575632967106560_n.jpg_640x527

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

A több napos vírus okozta "tisztítókúra" után visszatértem

26155487_385556325202625_6272230794375200768_n.jpg_640x640

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

Nagyon fontos, hogy lépésről lépésre haladj a célod felé!☝ Ha életmódot szeretnél váltani kezd el a változtatást, de csak apránként! Pl. először csak a fehér rizst cseréld le barnára/basmatira vagy hagyd el a kávédból/teából a cukrot vagy cseréld le édesítőszerre.

25037178_266599273869004_7361568649649324032_n.jpg_640x691

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

Ha már tudod, hogy mi az ami fontos neked és eldöntötted, hogy tenni is fogsz érte, akkor nincs más hátra, mint előre!

25038164_893489280821908_7915852995449847808_n.jpg_640x640

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

Mustáros csirkemell

A csirkemell nálunk nagyon gyakorik vendég az asztalon, többek között azért, mert nagyon szeretjük, és mert sokféleképpen el lehet készíteni. Ezt a receptet az anyósomtól tanultam, amiért most is nagyon hálás vagyok, mivel még mindig nagy kedvenc! :)

Hozzávalók:

- 1 nagyobb csirkemell (filé)

- 250 g natúr joghurt vagy tejföl

- 1-2 ek mustár

- só ízlés szerint (nekem kb. 2 nagy csipet)

- 1-2 dl víz

Elkészítés:

A csirkemellet szeleteld fel tetszés szerint. Én tenyérnyi nagyságú és kb. 1 cm vastagságú szeletekre szoktam. A joghurtot vagy a tejfölt  alaposan keverd el a mustárral és a sóval. Ebbe a "szószba" tedd bele a felszeletelt húst és hagyd benne állni legalább 1 órát*.

Ezután a mustáros húst tedd egy tepsibe vagy egy tűzálló tálba, a maradék mustáros joghurtot/tejfölt öntsd a tetejére. Ezt követően öntsd alá/rá a vizet, majd a tepsit/tálat fedd be alufóliával úgy, hogy a gőz ne tudjon kiszökni alóla. A húst előmelegített sütőben - a fólia alatt - először párold meg (kb. 160 fokon). Az, hogy mennyi idő alatt párolódik meg az függ attól is, hogy milyen vastagságúra szeletelted a húst, illetve, hogy - jobb szót nem tudok - mennyire idős a csirke. Én  kb. 70 percig szoktam az alufólia alatt sütni (párolni). De mindig leellenőrzöm,  hogy kellően puha-e már a hús, mégpedig úgy, hogy kiválasztok egyet és villával megpróbálom elvágni, ha kisebb erőfeszítés nélkül is sikerül, akkor biztosan jó. Ha teljesen átpuhult, akkor vedd le róla a fóliát és kb. 200 fokon még süsd néhány percig (5-10 perc), hogy kapjon egy kis színt és a(z esetlegesen még rajta lévő) felesleges víz elpárologjon róla.

Jó étvágyat!

 img_20180104_204724_1.jpg

Tippek:

Ugyanezt a receptet elkészítheted hallal is.

Még finomabb, ha a hús tetejére karikára vágott hagymát teszel és azzal párolod, majd sütöd meg.

 

 

 

 

 

 

*Ha nagyon sietsz, akkor ezt ki is hagyhatod, ha pedig nagyon ráérsz akár egy éjszakán át is pácolhatod a hűtőben.

A fogadalmak és az életmodváltás esetében (főleg,ha egybe esik a kettő

26276782_2424290687796758_8369331714329149440_n.jpg_640x800

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.