Egészséges életmód egyszerűen

Tegnap elfelejtettem zabkását készíteni magamnak, és mivel melegen nem szeretem más reggeli után kellett néznem. A múltkori proteines mikrós sütit készítettem el, azzal a különbséggel, hogy az egyik kanál sikér és fehérje helyett 1-1 ek zablisztet tettem bele. Nagyon finom és puha lett

2018. április 21. - huginakcsinaltam

30603687_1948095585223875_7944272815522316288_n.jpg_640x800

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

Ma megint futva megyek haza, most is kerülő úton, csak most a #gellerthegy volt az úticél

30604871_1122298354577068_8718469382482690048_n.jpg_640x800

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

Kevés dolog volt a menzakaják közül, amit szerettem, de a paradicsomos káposztát imádtam!

30592556_822344654642528_5358031384625545216_n.jpg_640x640

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

A főzés alapjai 1.

A rántás

Amikor elindítottam a blogot, többek között a célt tűztem ki magamnak, hogy igyekszem átadni a legalapvetőbb konyhai tudást. Ez eddig váratott magára, de mostantól igyekszem kicsit aktívabb lenni ebben a témában is, mert tudom, hogy vannak olyan követőim, akiknek szüksége van rá. Lássuk először a rántást, ami szerintem mindennek az alfája és omegája! ;)

Ha tudsz rántást csinálni, akkor szinte mindent tudsz, ugyanis a főzelékekhez és a legtöbb leveshez is erre van szükséged.

Hozzávalók:

- 1 ek (gluténmentes) zabliszt* (ez kb. 10 g)

- pici hideg víz (ennek a mennyisége attól függ, hogy leveshez vagy főzelékhez szeretnéd használni)

- 0,5 kk őrölt pirospaprika

+ habaráshoz natúr joghurt vagy tejföl

A műtétem előtt én is hagyományosan, azaz zsiradékkal készítettem a rántás, de ma már csak a száraz verziót használom. Az ízét tekintve nincs lényeges különbség, a célját pedig ugyanúgy be tudja tölteni. ;)

Lássuk az elkészítését! Mielőbb elkezded nagyon fontos, hogy tudd: SOHA NEM SZABAD EGYEDÜL HAGYNI, MERT NAGYON KÖNNYEN MEGÉG!  

Először egy kisebb lábosba tedd bele a lisztet, majd alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett picit pirítsd meg. Nagyon rövid idő (1-2 perc) kell neki így szárazon. Az illatán biztosan érezni fogod, amikor már jó. De egyébként látni is lehet rajta, mert helyenként picit megváltozik a színe. Ha valahol fekete lett, akkor megégetted :D Ne aggódj, eleinte lehet, hogy többször elrontod majd, de aztán rá fogsz jönni, hogy pofon egyszerű! ;)

Ha megpirult a liszt, akkor mehet rá a pirospaprika, egy rövid ideig ezzel is pirítsd egy picit**, majd vedd le tűzről, öntsd hozzá a vizet, és keverd csomómentesre.*** Fontos, hogy a víz hozzáadása után rögtön kezd el kevergetni, hogy ne legyen csomós. 

Ha leveshez használom fel, akkor én kb. 1 dl vizet öntök rá és a víz hozzáadása után már nincs is vele más teendő, mint beleönteni a levesbe. Ezt a mennyiséget kb. 1-1,5 l leveshez szoktam használni. Ha gyengének érzed, akkor bármikor készíthetsz hozzá még egy adagot! ;)

Ha viszont főzelékhez készítem, akkor kevesebb vízre van szükség, kb. 05, dl-re. A víz hozzáadása után mindig vissza szoktam tenni tűzre, és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Ezt a mennyiséget általában 2 adagnyi főzelékhez használom fel.

Vannak olyan levesek és főzelékek, amelyeket be kell habarni. Ilyenkor mindent pont ugyanúgy kell csinálni, mint ahogyan fent írtam, csak a legvégén hozzá kell keverni a joghurtot vagy a tejfölt (tovább melegíteni vagy főzni vagy sűríteni stb. én nem szoktam).  A fenti mennyiséghez  általában fél db joghurtot/tejfölt szoktam használni, de ez abszolút ízlés kérdése.

 

 

 

 

 

*Nyugodtan használhattok más lisztet is. 

**Nekem a pirospaprika pirítása sokszor kimarad, szerintem nincs lényeges különbség.

***Az a legjobb, ha a pirospaprika és a víz is előre el van készítve és kéznél van.

 

Ha nem késem le a villamost, akkor 32 perc az út (ajtótól ajtóig) a munkahelyem és a lakásunk között

30086558_782467161923830_1182700673238564864_n.jpg_640x800

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

Azon ritka reggelek egyike volt a mai, amikor minden porcikám tiltakozott az edzés ellen...keveset aludtam, azt is rosszul...

30077517_394905304314599_8359770099221004288_n.jpg_640x640

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

Rákóczi túrós recept a blogon

29739425_224691641447860_2925057545313714176_n.jpg_640x800

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

Tibi szülinapi tortája

Reform Rákóczi túrós

A férjem gyakorlatilag mindent imád, amiben túró van. Így nem meglepő, hogy a kedvenc sütije is túrós. Ezt ma már abszolút meg tudom érteni, gyakorlatilag nem telik el nap úgy, hogy nem eszünk túrót valamilyen formában. 

A szülinapján is a kedvenc tortájával leptem meg. Természetesen a diétámba illő módon elkészítve! ;)

Hozzávalók a tésztához

- 50 g (gluténmentes) zabliszt

- 30 g szezámmagliszt (e helyett lehet zablisztet vagy más lisztet használni)

- 4 csapott ek eritrit

- 1 tojás sárgája

- kb. 20 g sütőmargarin/vaj

- 0,5 tk sütőpor/szódabikarbóna

- 1 kis csipet só

 

Hozzávalók a töltelékhez

- 400 g (rögös állagú) zsírszegény túró

- 1 tojás sárgája

- 2 egész tojás

- 2 ek natúr joghurt

- 2 ek zabkorpa (gluténérzékenyeknek elhagyható vagy helyettesíthető gluténmentes, ledarált zabpehellyel)

- 8 ek eritrit (vagy ízlés szerint más édesítőszer)

- 1 citrom reszelt héja

 

Hozzávalók a habhoz

- 2 tojás fehérje

- 2 ek (por) eritrit (vagy ízlés szerint már édesítőszer)

+ 2 ek hozzáadott cukrot nem tartalmazó baracklekvár

 

Elkészítés

A tészta hozzávalói közül először a száraz alapanyagokat keverd össze, majd mehet bele a tojás sárgára és az olvasztott vaj. A tésztának morzsás állagúnak kell lennie, azaz nem kell, hogy egy szép nyújtható gombócot kapj. Az viszont fontos, hogy ha belemarkolsz, akkor össze kell állnia.

A morzsás állagú tésztát alaposan nyomkodd egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába (én egy 18 cm átmérőjű kerek tortaformát használtam). A tésztát 160 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 5 percig.

Amíg sül a tészta, a töltelék hozzávalóit robotgép segítségével (ha nincs, akkor egy villa is megteszi) alaposan keverd össze. Ha a tészta a sütőben összeállt, azaz picit megemelkedett és puha, akkor vedd ki és öntsd a tetejére a tölteléket. Tedd vissza a sütőbe, és ugyanúgy 160 fokon süsd meg, kb. 40 perc alatt meg fog sülni, de inkább végezz többször tűpróbát. Ha beleszúrod a közepébe a fogpiszkálót és már nem ragad rá a töltelék, akkor biztosan megsült. Ekkor vedd ki a sütőből és készítsd el a tetejére a habot.

Az eritrites fehérjékből verj kemény habot. Akkor jó, ha az edényt, amiben felvered, a fejed fölé tudod emelni anélkül, hogy rád borulna  (nem vicc, én mindig kipróbálom! :D). Ha kész vagy vele, akkor a túró tetejét kend meg a baracklekvárral, majd a tetején egyenletesen oszlasd el a kemény habot. 

A tortát tedd vissza a sütőbe, ekkor emeld meg a hőfokot, kb. 200 fokra és süsd addig, amíg a hab aranybarna lesz a tetején. Erre nagyon rövid idő alatt sor fog kerülni, úgyhogy semmi esetre se hagyd magára, mert könnyen megég. Ha már mindenhol szép színe van, akkor kiveheted.

Jó étvágyat!

img_20180330_174249_1.jpg

Ma csak szerda van, de tegnap este már megvolt a heti 4. edzésem

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.

"Csúnya, aki sovány!" Akkor, aki kövér, az szép? Szerintem a külsőségeknél az egészség sokkal fontosabb! Erről szól az új bejegyzésem!

29739412_1446813072089410_7798807783649837056_n.jpg_640x800

szonyizsuzsi készítette ezt a képet.