Egészséges életmód egyszerűen

huginakcsinaltam

Tibi szülinapi tortája

Reform Rákóczi túrós

2018. április 13. - huginakcsinaltam

A férjem gyakorlatilag mindent imád, amiben túró van. Így nem meglepő, hogy a kedvenc sütije is túrós. Ezt ma már abszolút meg tudom érteni, gyakorlatilag nem telik el nap úgy, hogy nem eszünk túrót valamilyen formában. 

A szülinapján is a kedvenc tortájával leptem meg. Természetesen a diétámba illő módon elkészítve! ;)

Hozzávalók a tésztához

- 50 g (gluténmentes) zabliszt

- 30 g szezámmagliszt (e helyett lehet zablisztet vagy más lisztet használni)

- 4 csapott ek eritrit

- 1 tojás sárgája

- kb. 20 g sütőmargarin/vaj

- 0,5 tk sütőpor/szódabikarbóna

- 1 kis csipet só

 

Hozzávalók a töltelékhez

- 400 g (rögös állagú) zsírszegény túró

- 1 tojás sárgája

- 2 egész tojás

- 2 ek natúr joghurt

- 2 ek zabkorpa (gluténérzékenyeknek elhagyható vagy helyettesíthető gluténmentes, ledarált zabpehellyel)

- 8 ek eritrit (vagy ízlés szerint más édesítőszer)

- 1 citrom reszelt héja

 

Hozzávalók a habhoz

- 2 tojás fehérje

- 2 ek (por) eritrit (vagy ízlés szerint már édesítőszer)

+ 2 ek hozzáadott cukrot nem tartalmazó baracklekvár

 

Elkészítés

A tészta hozzávalói közül először a száraz alapanyagokat keverd össze, majd mehet bele a tojás sárgára és az olvasztott vaj. A tésztának morzsás állagúnak kell lennie, azaz nem kell, hogy egy szép nyújtható gombócot kapj. Az viszont fontos, hogy ha belemarkolsz, akkor össze kell állnia.

A morzsás állagú tésztát alaposan nyomkodd egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába (én egy 18 cm átmérőjű kerek tortaformát használtam). A tésztát 160 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 5 percig.

Amíg sül a tészta, a töltelék hozzávalóit robotgép segítségével (ha nincs, akkor egy villa is megteszi) alaposan keverd össze. Ha a tészta a sütőben összeállt, azaz picit megemelkedett és puha, akkor vedd ki és öntsd a tetejére a tölteléket. Tedd vissza a sütőbe, és ugyanúgy 160 fokon süsd meg, kb. 40 perc alatt meg fog sülni, de inkább végezz többször tűpróbát. Ha beleszúrod a közepébe a fogpiszkálót és már nem ragad rá a töltelék, akkor biztosan megsült. Ekkor vedd ki a sütőből és készítsd el a tetejére a habot.

Az eritrites fehérjékből verj kemény habot. Akkor jó, ha az edényt, amiben felvered, a fejed fölé tudod emelni anélkül, hogy rád borulna  (nem vicc, én mindig kipróbálom! :D). Ha kész vagy vele, akkor a túró tetejét kend meg a baracklekvárral, majd a tetején egyenletesen oszlasd el a kemény habot. 

A tortát tedd vissza a sütőbe, ekkor emeld meg a hőfokot, kb. 200 fokra és süsd addig, amíg a hab aranybarna lesz a tetején. Erre nagyon rövid idő alatt sor fog kerülni, úgyhogy semmi esetre se hagyd magára, mert könnyen megég. Ha már mindenhol szép színe van, akkor kiveheted.

Jó étvágyat!

img_20180330_174249_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://huginakcsinaltam.blog.hu/api/trackback/id/tr6713810324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása