A férjem gyakorlatilag mindent imád, amiben túró van. Így nem meglepő, hogy a kedvenc sütije is túrós. Ezt ma már abszolút meg tudom érteni, gyakorlatilag nem telik el nap úgy, hogy nem eszünk túrót valamilyen formában.
A szülinapján is a kedvenc tortájával leptem meg. Természetesen a diétámba illő módon elkészítve! ;)
Hozzávalók a tésztához
- 50 g (gluténmentes) zabliszt
- 30 g szezámmagliszt (e helyett lehet zablisztet vagy más lisztet használni)
- 4 csapott ek eritrit
- 1 tojás sárgája
- kb. 20 g sütőmargarin/vaj
- 0,5 tk sütőpor/szódabikarbóna
- 1 kis csipet só
Hozzávalók a töltelékhez
- 400 g (rögös állagú) zsírszegény túró
- 1 tojás sárgája
- 2 egész tojás
- 2 ek natúr joghurt
- 2 ek zabkorpa (gluténérzékenyeknek elhagyható vagy helyettesíthető gluténmentes, ledarált zabpehellyel)
- 8 ek eritrit (vagy ízlés szerint más édesítőszer)
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a habhoz
- 2 tojás fehérje
- 2 ek (por) eritrit (vagy ízlés szerint már édesítőszer)
+ 2 ek hozzáadott cukrot nem tartalmazó baracklekvár
Elkészítés
A tészta hozzávalói közül először a száraz alapanyagokat keverd össze, majd mehet bele a tojás sárgára és az olvasztott vaj. A tésztának morzsás állagúnak kell lennie, azaz nem kell, hogy egy szép nyújtható gombócot kapj. Az viszont fontos, hogy ha belemarkolsz, akkor össze kell állnia.
A morzsás állagú tésztát alaposan nyomkodd egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába (én egy 18 cm átmérőjű kerek tortaformát használtam). A tésztát 160 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 5 percig.
Amíg sül a tészta, a töltelék hozzávalóit robotgép segítségével (ha nincs, akkor egy villa is megteszi) alaposan keverd össze. Ha a tészta a sütőben összeállt, azaz picit megemelkedett és puha, akkor vedd ki és öntsd a tetejére a tölteléket. Tedd vissza a sütőbe, és ugyanúgy 160 fokon süsd meg, kb. 40 perc alatt meg fog sülni, de inkább végezz többször tűpróbát. Ha beleszúrod a közepébe a fogpiszkálót és már nem ragad rá a töltelék, akkor biztosan megsült. Ekkor vedd ki a sütőből és készítsd el a tetejére a habot.
Az eritrites fehérjékből verj kemény habot. Akkor jó, ha az edényt, amiben felvered, a fejed fölé tudod emelni anélkül, hogy rád borulna (nem vicc, én mindig kipróbálom! :D). Ha kész vagy vele, akkor a túró tetejét kend meg a baracklekvárral, majd a tetején egyenletesen oszlasd el a kemény habot.
A tortát tedd vissza a sütőbe, ekkor emeld meg a hőfokot, kb. 200 fokra és süsd addig, amíg a hab aranybarna lesz a tetején. Erre nagyon rövid idő alatt sor fog kerülni, úgyhogy semmi esetre se hagyd magára, mert könnyen megég. Ha már mindenhol szép színe van, akkor kiveheted.
Jó étvágyat!