Egészséges életmód egyszerűen

huginakcsinaltam

Hamis tiramisu

Zsuzsi szülinapi tortája

2018. február 15. - huginakcsinaltam

A keresztfiamnak a tiramisu torta a kedvence, így nem meglepő módon a szülinapján édesanyám ezzel kedveskedett neki. Mivel a szülinapi tortája nem IR barát és nem gluténmentes verzióban készült, mi csak távolról csodálhattuk. Hugi azonban megjegyezte, hogy úgy enne egy olyan igazi, nagyon habos, több rétegű tortát. Hát ez talán annyira nem habos, de elég tömény és nagyon finom! Hugi ez a recept kifejezetten Te kedvedért készült! :)

Hozzávalók a tortalapokhoz:

- 70 g (gluténmentes) zabliszt

- 60 g szezámmagliszt

- 60 g (gluténmentes üzemben csomagolt) kókuszreszelék vagy kókuszliszt

- 1 nagy csipet só

- 1 nagy csipet szódabikarbóna

- 120 g  (apró lyukú reszelőn) reszelt sárgarépa

- 100-120 g eritrit (vagy ízlés szerint más édesítőszer)

- 2 tojás

- 4 csapott ek holland kakaópor

- 2 ek olaj

- 120 g natúr (zsírszegény) joghurt

 

Hozzávalók a krémhez:

- 500 g light mascarpone

- 10 ek por eritrit (vagy ízlés más édesítőszer)

 

Hozzávalók az "áztatáshoz":

-  (koffeinmentes) kávé (kb. 1 dl)

-  rumaroma ízlés szerint (kb. 2 kk)

- ízlés szerinti mennyiségű eritriti vagy más édesítőszer (kb. 3 ek)

 

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálban keverd össze, majd add hozzá a sárgarépát, a tojásokat, a joghurtot, az olajat és alaposan keverd össze. Egy elég lágy masszát kell kapnod, amit 5 egyenlő részre kell osztani az öt tortalaphoz. Nem kell nagyon pontosnak lenni, elég szemre ötödölni, de ha biztosra akarsz menni le is mérheted.

A tortalapokat egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsiben kell kisütni. Ehhez vedd a legnagyobb tepsidet, béleld ki papírral, amire rajzolj akkora köröket, amekkora a kapcsos tortaformád (nekem 16 cm átmérőjű egy tortalap, így a sütőpapírra csak 2 kör fért, vagyis 3 körben sütöttem meg a lapokat).

Egy kanál segítségével a körökön oszlasd el az 1/5-1/5 masszát. A lapokat előmelegített sütőben kb. 160-170 fokon süsd meg. Amikor már elkezd terjengeni a kakaó illata a levegőben érdemes tűpróbát végezni, hogy átsült-e. A lapok nem lesznek magasak, ne ijedj meg, hogy nem jöttek fel.

Ha kisütötted az összes lapot, akkor hagy kihűlni őket. Közben keverd össze a krém hozzávalóit, főzd le és ízesítsd be a kávét. Ezeket érdemes megkóstolni, és csak azután kend rá a tortalapra, hogy meggyőződtél róla, hogy ízlenek, elég édesek stb.

Miután a lapok kihűltek már csak össze kell állítanod a tortát. Egy kapcsos tortaforma aljába tedd bele a legvastagabb lapot (ha mind egyforma, akkor természetesen mindegy). Ennek a tetejét locsold meg vagy inkább kend meg (csak óvatosan, nem kell eláztatni) a rumos kávéval, majd mehet rá a krém 1/5-e. Addig folytasd a műveletet, amíg minden el nem fogy (a torta tetején krémnek kell lennie). A tetejét cukrozatlan holland kakaóporral és egy kis krémmel díszítheted (mint a képen). Ha szeretnéd, hogy kicsit szebb legyen, akkor az oldalát is bekenheted krémmel! ;)

Jó étvágyat!

 img_20180211_131907_1.jpg

Ha tetszett a recept és nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor kövess facebookon és Instagramon! ;)

Hasonló alak- és IR barát, gluténmentesen elkészíthető receptekért nézz körbe a receptek fülön! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://huginakcsinaltam.blog.hu/api/trackback/id/tr1613655354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása