Mivel hugi kénytelen gluténmentesen étkezni, a múltkori házi zsöminek elkészítettem a neki való verziót is. Tudom, kicsit bizarr a kinézete, de higgyétek el, nagyon finom! Tesztelték és ízlett Nekik ;)
Hozzávalók:
- 30 g gluténmentes zabliszt
- 60 g szezámmagliszt
- 35 g tökmagliszt (ettől lesz zöld színe, ha nagyon zavar helyettesítheted szezámmagliszttel vagy zabliszttel)
- 1 tojás
- 250 g túró
- 2 nagy csipet só
- 1 tk sütőpor (vagy helyette egy fél kk szódabikarbóna és egy kis citromlé)
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat alaposan gyúrd össze. Nyugodtan mehet az összes hozzávaló egyszerre a tálba. De persze csinálhatod úgy is, hogy előbb a száraz hozzávalókat, illetve a tojást és a túrót külön-külön kevered össze, majd ezután gyúrod össze az alapanyagokat. Mindkét verziót kipróbáltam, érdemi különbség nincs.
Ha összeállt a tészta, akkor oszd el 8 egyenlő részre. Formázz belőlük kis gombócokat, majd - lisztes felületen - nyújtsd őket kb. 1-1,5 cm vastagságúra. A kis lapos zsömléket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben - kb. 160-170 fokon - süsd nagyjából 15 percig. Negyed óra alatt át kell sülniük, ekkor az alja már "piros" lesz. Hogy a tetejének is legyen valami színe, a sütő elzárása után én megfordítottam a zsömléket, és nyitott sütőajtó mellett még 2-3 percig bent hagytam.
Jó étvágyat!
Tippek:
Ha szeretnéd, akkor a zsömlék tetejét megkenheted (sütés előtt) felvert tojással, és megszórhatod valamilyen maggal (pl.: lenmag, szezámmag, napraforgómag stb.).