Mivel nemsokára itt van a születésnapom gondoltam elkezdek kísérletezni és kitalálok magamnak valami szuper kis tortát. Az egyik eredmény ez a recept! Elég mini, de nagyon finooooom! ;)
Hozzávalók a tortalaphoz:
- 60-70 g (apró lyukú reszelőn) reszelt sárgarépa
- 2 ek holland kakaópor
- 35 g (gluténmentes) zabliszt
- 4 ek eritrit
- 40 csepp Polisweet édesítő (vagy helyette 4 ek eritrit)
- 60 g szezámmagliszt
- 1 tojás
- 2 ek natúr joghurt
- fél kk szódabikarbóna
- egy ek citromlé
Hozzávalók a krémhez:
- 30 g (gluténmentes) zabliszt
- 2 csapott ek holland kakaópor
- 4 ek eritrit (jobb ha por állagú)
- fél narancs reszelt héja
- 2 dl víz
+ ízlés szerint vékonyra szeletelt narancs
Hozzávalók a csokimázhoz a tetejére:
- 30 g hozzáadott cukrot nem tartalmazó (gluténmentes) étcsokoládé
- 1 tk (zsírszegény) margarin vagy vaj
+ a díszítéshez egy kis maroknyi tört dió és reszelt narancshéj
Elkészítés:
1. A tortalap hozzávalóit egy tálban alaposan keverd össze, majd öntsd egy sütőpapírral bélelt 15 cm-es tortaformába. A tésztát előmelegített sütőben süsd kb. 160-170 fokon, nagyjából 15-20 percig (a biztonság kedvéért végezz tűpróbát, főleg akkor, ha már érzed az illatát). Ha teljesen átsült, akkor vedd ki a sütőből és a formában hagyd kihűlni. Ha már nem meleg, akkor vedd ki a formából és hosszában vágd ketté (vagy ha kicsit magasabb tortát szeretnél, akkor süss inkább két tortalapot).
2. A krém hozzávalóit tedd egy lábosba, majd alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg sűrű krém állagú lesz.
Ha az első két pontban foglaltakkal kész vagy, akkor az egyik tésztalapot kend meg a krémmel, erre tedd a szelelt narancskarikákat, majd mehet rá a másik lap.
3. Forró gőz felett olvaszd meg a csokit (mint a videóban itt). Ha kész, akkor keverd bele a vajat vagy margarint, majd kend rá a torta tetejére. Díszítsd narancs reszelt héjával és tört dióval.
Jó étvágyat!