Mindig nagyon szerettem a rakott karfiolt és idővel a brokkoli is nagy kedvencem lett. Mivel nagyon gyors és egyszerű a recept, így előszeretettel készítem akkor, amikor nincs időm vagy kedvem a sütés-főzéshez.
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 200 g darált pulyka/zsírszegény sertés
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek olaj
- 50 g köles*
- 250 g natúr joghurt vagy tejföl
- 1 közepes méretű brokkoli**
- 100 g (light) sajt***
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát kockázd fel, majd egy serpenyőben vagy egy lábosban az olajon párold üvegesre. Ezután add hozzá a darált húst, sózd és borsozd meg ízlés szerint (én kb. 1 kis csipet frissen őrölt borsot és 2 nagy csipet sót használok), majd süsd a húst fehéredésig (közben érdemes kavargatni, hogy ne legyenek nagy gombócok benne, illetve, hogy mindenhol rendesen átsüljön).
Én nem szoktam hozzá folyadékot adni, a serpenyőben szépen átpuhul így is, de ha nagyon száraznak érzed, akkor adhatsz hozzá egy kevés (0,5-1 dl) vizet.
Közben 2,5-szeres mennyiségű enyhén sós vízben főzd meg a kölest (úgy mint a rizst). Egy másik lábosban pedig a brokkolit félig főzd vagy párold meg.
Ha mindennel kész vagy, akkor a húst keverd össze a kölessel, majd öntsd egy tűzálló tálba vagy tepsibe (én nem szoktam alá olajat önteni, nekem eddig még soha nem ragadt le). A húsos kölesre tedd rá a brokkolit, erre öntsd rá a joghurtot vagy a tejfölt, a tetejére pedig mehet a reszelt vagy szeletelt sajt. Előmelegített sütőben süsd (kb. 170 fokon) addig, amíg a sajt szép aranybarna lesz.
Jó étvágyat!
*Köles helyett használhatsz mást is. Készítettem már hajdinával, bulgurral és rizzsel is. Mindegyik jó választás! ;)
**Ugyanezt a receptet elkészítheted más zöldséggel is, pl.: karfiollal, sárgarépával, kelbimbóval, de akár babbal is.
***Általában trapista sajttal vagy mozzarellával szoktam készíteni, de szerintem füstölt sajttal is érdemes kipróbálni.