A csirkemell nálunk nagyon gyakorik vendég az asztalon, többek között azért, mert nagyon szeretjük, és mert sokféleképpen el lehet készíteni. Ezt a receptet az anyósomtól tanultam, amiért most is nagyon hálás vagyok, mivel még mindig nagy kedvenc! :)
Hozzávalók:
- 1 nagyobb csirkemell (filé)
- 250 g natúr joghurt vagy tejföl
- 1-2 ek mustár
- só ízlés szerint (nekem kb. 2 nagy csipet)
- 1-2 dl víz
Elkészítés:
A csirkemellet szeleteld fel tetszés szerint. Én tenyérnyi nagyságú és kb. 1 cm vastagságú szeletekre szoktam. A joghurtot vagy a tejfölt alaposan keverd el a mustárral és a sóval. Ebbe a "szószba" tedd bele a felszeletelt húst és hagyd benne állni legalább 1 órát*.
Ezután a mustáros húst tedd egy tepsibe vagy egy tűzálló tálba, a maradék mustáros joghurtot/tejfölt öntsd a tetejére. Ezt követően öntsd alá/rá a vizet, majd a tepsit/tálat fedd be alufóliával úgy, hogy a gőz ne tudjon kiszökni alóla. A húst előmelegített sütőben - a fólia alatt - először párold meg (kb. 160 fokon). Az, hogy mennyi idő alatt párolódik meg az függ attól is, hogy milyen vastagságúra szeletelted a húst, illetve, hogy - jobb szót nem tudok - mennyire idős a csirke. Én kb. 70 percig szoktam az alufólia alatt sütni (párolni). De mindig leellenőrzöm, hogy kellően puha-e már a hús, mégpedig úgy, hogy kiválasztok egyet és villával megpróbálom elvágni, ha kisebb erőfeszítés nélkül is sikerül, akkor biztosan jó. Ha teljesen átpuhult, akkor vedd le róla a fóliát és kb. 200 fokon még süsd néhány percig (5-10 perc), hogy kapjon egy kis színt és a(z esetlegesen még rajta lévő) felesleges víz elpárologjon róla.
Jó étvágyat!
Tippek:
Ugyanezt a receptet elkészítheted hallal is.
Még finomabb, ha a hús tetejére karikára vágott hagymát teszel és azzal párolod, majd sütöd meg.
*Ha nagyon sietsz, akkor ezt ki is hagyhatod, ha pedig nagyon ráérsz akár egy éjszakán át is pácolhatod a hűtőben.