Van egy süti, amit édesanyám már legalább 15 éve minden ünnep alkalmával elkészít. Amikor életmódot váltottunk a testvéreimmel, a kedvünkért megcsinálta diétás verzióban is, azaz teljes kiőrlésű lisztből és cukormentesen. Sajnos még így is rengeteg szénhidrátot tartalmazott, ezért csak 1-1 kisebb szeletet ehettünk belőle.
Azonban a férjemnek hála sikerült megtalálni a tökéletes alternatíváját! Ugyanis nemrégiben, amikor elkészítettem a túró alapú pizzát, azt mondta, hogy ha nincs rajta feltét, kicsit olyan íze van, mint egy sütinek. Szöget ütött a fejembe és arra gondoltam: miért is ne?! :) Az eredmény felülmúlta a képzeletemet! Kóstoljátok meg! ;)
Hozzávalók:
- 300 g (laktózmentes) natúr krémtúró
- 1 tojás
- 60 g (gluténmentes) zabliszt*
- 50 g (laktózmentes) natúr joghurt
- 4 ek eritrit
- 0,5 kk sütőpor
- 400-500 g alma
- fahéj ízlés szerint
- 30 g cukormentes étcsokoládé
Elkészítés
A túrót, a tojást, a lisztet, a joghurtot, az eritritet és a sütőport alaposan keverd össze egy tálban egy villa segítségével (készítheted rögös állagú túróból is, de akkor mindenképpen botmixert használj). A tésztát (ami nagyon lágy) oszd el három egyenlő részre.
Egy nagyobb tepsit bélelj ki (szilikonos) sütőpapírral, amelyre egy ceruzával rajzolj két 15 cm átmérőjű kört. A tészta egy-egy adagját egyenletesen oszlasd el ezeken a körökön (a harmadik nekem nem fért rá, így azt külön sütöttem meg). Ezután előmelegített sütőben kb. 160 fokon süsd a tésztát addig, amíg meg nem szilárdul, és szép színt nem kap ((egy kicsit fel fog puffadni, ettől ne ijedj meg, ha kivetted a sütőből majd szépen lelapul).
Az almát hámozd meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeld le és a kezeddel kicsit nyomkodd ki a levet belőle. A reszelt almát tedd egy kisebb lábosba, ízlés szerint szórd meg fahéjjal, majd egy picit dinszteld meg.
A megsült tésztalapokat vágd körbe (ez nem szükséges, de így szebb lesz), és állítsd össze a sütit a tésztalapokból és az almából, ezeket egymásra rétegezve (tésztalap, az alma fele, tésztalap, az alma másik fele és erre ismét tésztalap).
A csokit forró víz felett olvaszd meg, majd öntsd a süti tetejére és egyenletesen oszlasd el rajta. Ezután néhány órára tedd a hűtőbe, hogy összeálljon.
Jó étvágyat!
*A ch csökkenthető, ha fele-fele arányban használunk búzasikért és zablisztet. Zabliszt helyett más tk liszt is megfelelő.